Ett vanligt önskemål när man ska ta ett lån är att man vill ha ett lån utan UC. Anledningen till detta önskemål är förstås att man är medveten om att för många UC förfrågningar gällande små lån kan försvåra ens möjligheter att få större och kanske mer viktiga lån längre fram. Alla UC förfrågningar som görs registreras ju på ditt personnummer under minst ett år, och man kanske inte vill att alla mindre lån ska ha så stor inverkan på ens framtida lånemöjligheter.

Tyvärr måste vi dock göra dig som söker efter ett lån utan UC lite besviken. Enligt svensk lag måste nämligen alla lånegivare som lånar ut pengar göra en kreditupplysning på potentiella låntagare, så det är inte tillåtet för dem att strunta i kreditupplysningen som görs helt.

Betyder detta då att det inte är möjligt att ta ett lån utan UC?

Gör det faktiskt inte. Det som inte är möjligt är att ta ett lån utan en kreditupplysning, men vad alla inte vet, förmodligen på grund av UC:s dominanta ställning på den svenska kreditupplysningsmarknaden, är att UC faktiskt inte är det enda kreditupplysningsföretaget i Sverige. Istället finns det flera andra mindre kreditupplysningsföretag i vårt land också, och tar de en kreditupplysning på en, kommer denna kreditupplysning inte nödvändigtvis att synas i UC:s kommande upplysningar, då endast UC:s egna förfrågningar brukar synas där.

Lån utan UC

Det du som har som mål att ta ett lån utan UC ska försöka göra är därför att hitta lånegivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag.

Finns det då sådana lånegivare?

Ja, det gör det som tur är. De flesta lånegivare samarbetar förvisso med just UC, men inte alla lånegivare, så lägger du lite tid på att hitta lånegivare som använder andra kreditupplysningsföretag är det sannolikt att du kan hitta en sådan lånegivare att ansöka om lån av istället.

Är anledningen till att du vill ha ett lån utan UC att du har betalningsanmärkningar?

Detta är den näst vanligaste anledningen, utöver den vi redan nämnde ovan, till att man söker efter ett lån utan UC. Om detta är anledningen till att du vill ha ett lån utan UC bör du dock veta att det faktiskt finns lånegivare som kan tänka sig att låna ut pengar även till den som har betalningsanmärkningar. Alla lånegivare gör förstås inte det, men det går att hitta en del lånegivare som gör det. Även när det gäller detta behöver du dock göra lite research för att hitta de rätta lånegivarna. Men som tur är, är detta inte så svårt att göra tack vare dagens välutvecklade och väl fungerande sökmotorer, varav Google förstås är den mest kända.