Om du håller på och tittar på olika lån, eftersom du behöver låna pengar, just nu, kommer du ofta snabbt i kontakt med termen ”lån utan säkerhet”, vilket en del tycker är en lite förvirrande och konstig term. Vi har därför bestämt oss för att försöka reda ut denna term åt dig, i denna artikel.

Vad menas med säkerhet i sammanhanget?

Säkerheten som avses är en säkerhet för långivaren, dvs. banken eller kreditgivaren. Säkerheten gör att långivaren kan känna sig mer säker på att de får tillbaka pengarna de lånat ut till dig på något sätt, om inte för att du betalar tillbaka det, så för att de har något annat värdefullt som de kan ta av dig för att få ihop pengar. Exempelvis kan en bostad, som i värsta fall kan säljas, tas som en säkerhet för ett bolån, en bil som säkerhet för ett billån och så vidare.

Vi rekommenderar:

Finns det några fördelar med säkerheter när man tar ett lån?

Ja, den ökade säkerheten gör att långivaren kan erbjuda lånet billigare än annars, dvs. med en lägre ränta än vad man skulle ta annars. Vill man ha ett så billigt lån som möjligt, t.ex. för att man lånar ett väldigt stort belopp, är därför lån som tas mot en säkerhet ett bra val, rent kostnadsmässigt.

Vilka fördelar finns då med ett lån utan säkerhet?

Den största fördelen är att dessa lån är betydligt lättare att ta än lån mot en säkerhet, då man inte behöver lämna massvis med uppgifter om säkerheten som lämnas mm. Istället räcker det att du lämnar uppgifter om dig själv, som låntagare, för att långivaren ska kunna behandla din ansökan.

Lån utan säkerhet

Den som inte vill det, behöver inte heller berätta för långivaren vad man ska ha pengarna man lånar till, vilket kan vara skönt i vissa fall, dels för att man kanske inte vill diskutera detta med någon, men även för att detta kan göra att själva låneprocessen i sig tar längre tid. Detta är därför ett steg som många tycker att det är skönt att slippa.

Vad tittar då låegivare som beviljar lån utan säkerhet på när de beviljar lån?

Istället för att titta på säkerheten som lämnas tittar dessa långivare på dig och din ekonomiska situation och inget annat. En kreditupplysning görs därför i princip alltid när man ansöker om ett lån utan säkerhet, och det kan även krävas att man svarar på frågor om lön och liknande i samband med ansökan, beroende på vilken långivare man tar lånet av.

Man kan därför få avslag på en låneansökan när man ansöker om ett lån utan säkerhet, fast en del tror att så inte skulle vara fallet av någon anledning. Men visar det sig att du t.ex. har betalningsanmärkningar, ett skuldsaldo hos Kronofogden eller liknande kan detta mycket väl hända. Olika långivare har dock olika krav som de ställer på låntagarna, så ett avslag hos en viss långivare behöver inte betyda att man kommer att få avslag hos dem alla.