En av de senaste trenderna, som många intresserar sig för, på den svenska lånemarknaden är att ta lån utan ränta. En del tycker dock att detta är något som låter lite för bra för att vara sant. Så är dessa lån verkligen på riktigt, eller är det bara ett marknadsföringstrick av något slag?

Svaret är att man kan ta lån utan ränta idag, men det finns en del nackdelar med dessa lån. Detta betyder dock inte att dessa lån är dåliga på något vis, eller att du inte bör ta ett lån utan ränta, bara att du bör vara medveten om dessa nackdelar, så att du kan avgöra om dessa lån trots nackdelarna kan passa dig eller inte.

Vilka nackdelar finns då med lån utan ränta?

För det första brukar man inte kunna låna hur mycket som helst med hjälp av dessa lån, utan det finns i regel alltid begränsningar gällande hur mycket man får låna. Detta gör att man bara kan låna en eller ett par tusenlappar, möjligtvis lite mer hos vissa långivare, med hjälp av dessa lån. Är det så att du är i behov av att låna lite större summor, bör du därför inte förlita dig på dessa lån, då de inte kommer att passa dig och dina behov.

Lån utan ränta

Dessutom brukar lån utan ränta behöva betalas tillbaka mycket snabbt, betydligt snabbare än de flesta andra lån, då de har en kortare återbetalningstid än många andra lån. Du bör därför enbart ta dessa lån om det är så att du klarar av att betala tillbaka dem mycket snabbt, annars kan du råka ut för extra avgifter på grund av lånet. Läs mer om sparräntor här.

Varför erbjuder långivare lån utan ränta?

Detta gör de eftersom detta är ett bra sätt för dem att locka till sig nya låntagare. Många låntagare vill nämligen prova nya långivare och deras lån utan någon risk, och detta gör man givetvis genom att ta ett lån utan ränta. Därför blev den första långivaren som erbjöd denna möjlighet mycket populär i och med detta, vilket gjorde att många andra långivare också började erbjuda denna möjlighet för att konkurrera med dem. Idag är det därför väldigt vanligt att långivare erbjuder denna möjlighet, då det snarast ses som udda att inte göra det.