Under de senaste åren har lånemarknaden lättat upp, vilket har inneburit att lån utan fast anställning numera är enklare. Bankerna har fått mer konkurrens iom alla finansinstitut som har dykt upp. Det gör att om man saknar en sk fast anställning så har man alla möjligheter att få ett lån.

Vi rekommenderar:

Numera är inte fasta anställningar lika vanligt som förr, många människor har ströjobb eller projektanställningar, vissa går på vikariat – en fast anställning har blivit ovanligare.

Det som spelar in är hur mycket du deklarerade för i din senaste deklaration. Det är det som banken kan se när de undersöker din kreditvärdighet.

Om du vill låna upp till 40,000 kronor och med återbetalning på 3 år så brukar det inte vara något problem. Det finns många banker och låneinstitut som erbjuder detta. Kanske behöver du låna för att ta ett körkort och på så sätt skaffa dig ett nytt jobb på pendlingsavstånd.

Lån utan fast anställning

I samband med att man ansöker om ett lån, är en av de första frågorna man brukar få om man har en fast anställning och vad man har för lön. När man tar ett lån utan säkerhet är nämligen din lön och inkomst ett av de bästa sätten för långivaren att ta reda på om du är kreditvärdig, dvs. bör få ett lån eller inte. Man vill då att du ska ha en fast anställning, eftersom detta visar att du kommer att ha denna inkomst under ett långt tag framöver. Idag är det ju dock allt vanligare att man inte har en fast anställning, dels eftersom andra anställningsformer blivit vanligare bland arbetsgivare.

Men även för att många idag kanske har en annorlunda livsstil än den traditionella, där man inte jobbar på ett och samma ställe i all evighet, utan kanske byter jobb ofta, reser en del och därmed säger upp sig och så vidare. Har man då ingen fast anställning, kanske jobbar som valutamäklare, men ändå behöver ta ett lån av olika anledningar, kan man därför stöta på problem.

Hur kan man då lösa detta?

Här kommer några förslag på vad du kan göra för att enklare bli beviljad lån utan fast anställning:

Sök om lånet med en medlåntagare

Det kan t.ex. vara din make eller maka eller sambo eller någon annan närstående. Detta kan hjälpa om det är så att din medlåntagare har en bra inkomst och en fast anställning. Dock betyder detta i så fall att ni är gemensamt betalningsansvariga för lånet, vilket kan vara bra att känna till.

Ta ett låneskydd på lånet

Detta är nämligen en försäkring som går in och betalar din amortering på lånet du tar åt dig, om det är så att du blir arbetslös. Detta fungerar därför som en extra säkerhet på lånet för långivaren, och kan därför göra att du lättare får lån.

Dock är det viktigt att tillägga att alla försäkringsgivare av låneskydd inte godtar dig som inte har en fast anställning, så det är inte alltid det är möjligt att göra detta. Men hos vissa långivare och försäkringsbolag går det alltså, så det är värt att fråga om detta!

I regel tecknar du låneskydd på lånet du tar direkt hos långivaren som du även tar lånet av.

Ansök om lån hos en ”snällare” långivare

Det finns nämligen en del sådana på den svenska lånemarknaden idag, och att ta ett lån av dem brukar vara betydligt lättare än att ta lån av en traditionell långivare, då dessa ”snällare” långivare bland annat kan bevilja lån till dem som har betalningsanmärkningar, låga inkomster och så vidare.

Du hittar lätt tips om vilka långivare som kan anses vara ”snällare” med hjälp av sökmotorer på Internet och i olika låneguider på nätet, så att hitta dessa är inte alls svårt, även om du aldrig tagit lån av dem förr.